Huraian Jawapan 16 Soalan Kuiz Psikometrik.


Dalam artikel ini saya akan kongsikan kepada anda dua kategori penilaian dalam ujian psikometrik SPA. Teruskan pembacaan anda untuk mengetahui bagaimana dua kategori penilaian ini boleh mempengaruhi lulus dan gagal sesuatu ujian online.

Cikgu Khairul

Untuk pengetahuan anda, 16 soalan yang anda jawab sebelum ini digunakan dalam mengetahui bagaimana cara anda berfikir. Dalam dunia psikologi, manusia berfikir boleh dibahagi kepada dua kategori, iaitu:


 • Berfikir secara realistik.

  Menggunakan logik akal dalam menilai sesuatu perkara (apa yang boleh dicapai melalui lima deria manusia sahaja).

 • Berfikir secara spekulatif.

  Menggunakan daya imaginasi yang tinggi dalam menilai sesuatu perkara (memerlukan penggunaan deria keenam manusia ataupun pemikiran diluar kotak).

Jadi, pastikan anda berada dalam salah satu kategori di atas ini. Lulus dan gagal ujian ini dinilai kepada keperluan perwatakan sesuatu jawatan. Ada jawatan memerlukan seorang calon yang berfikir secara realistik, dan ada jawatan memerlukan seorang calon yang berfikir secara spekulatif.

Jika sesuatu jawatan itu memerlukan seorang calon yang bersifat realistik, dan anda pula menunjukkan kecenderungan kepada sikap realistik. Ketika ini anda akan diluluskan oleh pihak SPA.

Jika sesuatu jawatan itu memerlukan seorang calon yang bersifat spekulatif, tapi anda tonjolkan kecenderungan kepada sikap realistik. Ketika ini anda akan digagalkan.

 • Contoh pekerjaan memerlukan penjawatnya berfikir secara realistik.

  Akauntan, juruteknik, guru.

 • Contoh pekerjaan memerlukan penjawatnya berfikir secara spekulatif.

  Peguam, kaunselor, pereka cipta, jurutera.

Jika anda dapat skor TIADA PENDIRIAN pula bagaimana?

Itu bermaksud wujudnya kecelaruan perwatakan dalam jawapan anda. Ada banyak kemungkinan seseorang calon itu mengalami kecelaruan perwatakan ketika menjawab ujian psikometrik.

Apabila berlakunya kecelaruan seperti ini, pihak SPA susah nak tentukan kecenderungan perwatakan calon itu ke arah yang mana. Nak kata realistik pun tidak, spekulatif pun tidak. Akibatnya, calon tak ada pendirian ini akan dikategorikan sebagai calon yang tidak menepati tahap penilaian.

Cuba anda tengok gambar di bawah ini. Ini merupakan keputusan ujian bagi calon yang tak ada pendirian dalam jawapan mereka.Antara punca berlakunya situasi macam ni ialah calon terlampau nak tonjolkan dalam diri mereka ini adanya sikap positif. Mereka cuba untuk mengada-adakan sikap yang tak ada dalam diri mereka. 

Saya ada sediakan huraian jawapan untuk 16 soalan kuiz tu. Dan cara untuk pilih jawapan yang konsisten. Sila klik butang di bawah untuk akses huraian jawapan.

Password Protected

PENTING! Akses huraian jawapan ini merupakan inisiatif Cikgu Khairul sendiri dalam membantu anda buat persediaan. Sila pastikan anda membeli melalui link Cikgu Khairul dalam memastikan anda 100% layak untuk claim password ini.


3 Langkah Claim Password.


Langkah 1:

Sila beli Rujukan Psikometrik menggunakan link di bawah ini:

» http://exampsikometrik.com

Langkah 2:

Sila pastikan rujukan ialah Cikgu Khairul. Itu bermaksud pembelian anda melalui saya dan 100% layak untuk claim bonus.

Langkah 3:

Sila whatsapp cikgu dengan menunjukkan resit pembelian Rujukan Psikometrik. Nanti cikgu berikan password untuk akses huraian jawapan ini.

Sila whatsapp saya di nombor ini.

» Whatsapp: 016 7794 392


Feedback Dari Calon Yang Berjaya Cikgu Khairul Bantu.