Anda Ketua Ataupun Pengikut?

Mana lagi positif antara sikap seorang ketua ataupun sikap seorang pengikut? Dalam artikel ini saya kongsikan kepada anda sikap mana yang paling positif dan kenapa ianya positif.


Cikgu Khairul


Tahniah sebab anda boleh habiskan menjawab 26 soalan kuiz tadi. Kesemua soalan kuiz itu hanyalah nak kategorikan anda kepada sikap seorang ketua ataupun seorang pengikut sahaja. Dalam jabatan kerajaan, kedua-dua golongan ini amat memerlukan antara satu sama lain.

Tapi huraikan jawapan dengan lebih mendalam, jom saya kongsikan dulu apa itu sikap seorang ketua dan apa itu sikap seorang pengikut.

 • Seorang Ketua

  Kecenderungan individu gemar memberikan arahan.

 • Seorang Pengikut

  Kecenderungan individu yang gemar mengikut arahan.


Huraian Jawapan.


Soalan 1: Saya memerlukan bantuan seseorang untuk membuat pilihan semasa membeli belah.

A. Sangat Setuju

B. Setuju

C. Tidak Setuju
D. Sangat Tidak Setuju

 • Menyokong

  Kecenderungan kepada sikap pengikut.

 • Membangkang

  Kecenderungan kepada sikap ketua.

Ulasan: Seorang ketua mempunyai keberanian dalam membuat sesuatu keputusan manakala seorang pengikut memerlukan seseorang untuk membimbing mereka dalam membuat keputusan. 


Soalan 2: Saya mendengar nasihat pakar tetapi akan mengikut keputusan asal saya sendiri.

A. Sangat Setuju

B. Setuju

C. Tidak Setuju

D. Sangat Tidak Setuju

 • Menyokong

  Kecenderungan kepada sikap ketua.

 • Membangkang

  Kecenderungan kepada sikap pengikut.

Ulasan: Seorang pengikut merupakan pendengar yang baik manakala seorang ketua akan analisa setiap maklumat yang diperoleh sebelum membuat apa-apa keputusan.


Soalan 3: Jalan terbaik untuk menyelesaikan masalah adalah bertanya kepada orang lain.

A. Sangat Setuju

B. Setuju

C. Tidak Setuju

D. Sangat Tidak Setuju

 • Menyokong

  Kecenderungan kepada sikap pengikut.

 • Membangkang

  Kecenderungan kepada sikap ketua.

Ulasan: Seorang pengikut memerlukan pendapat orang lain dalam menyelesaikan masalah manakala seorang ketua pula mempunyai kebolehan dalam menyelesaikan masalah dengan sendiri.


Bersambung di bawah...Koleksi Kuiz Psikometrik.

Kesemua soalan kuiz ini saya kumpul daripada ujian psikometrik yang sebenar. Nanti anda mudah nak tahu sikap apakah yang cuba diuji melalui soalan yang ditanya.

 • Kuiz sikap disiplin
 • Kuiz sikap tanggungjawab
 • Kuiz sikap amanah
 • Kuiz sikap kerjasama
 • Kuiz sikap teliti
 • Kuiz sikap yakin diri
 • Kuiz sikap analitikal

Sila klik butang di bawah ini untuk jawab kuiz.

Soalan 4: Saya menerima pandangan kumpulan walaupun bercanggah dengan prinsip hidup saya.

A. Sangat Setuju

B. Setuju
C. Tidak Setuju
D. Sangat Tidak Setuju

 • Menyokong

  Kecenderungan kepada sikap pengikut.

 • Membangkang

  Kecenderungan kepada sikap ketua.

Ulasan: Seorang pengikut mempunyai ego yang rendah manakala seorang ketua mempunyai pendirian yang tegas.


Kenapa Perkara Ini Penting?

Kalau anda nak tahu, gagal ujian psikometrik ini bukanlah bermaksud diri anda itu bersikap negatif. Cuma perwatakan diri anda itu tidak menepati perwatakan dalam jawatan sahaja.

Jika jawatan itu memerlukan seorang calon yang berpewatakan seorang ketua, tapi pendirian anda kepada seorang pengikut. Maka, anda akan gagal ujian kali ini disebabkan tidak menepati ciri-ciri yang dicari.

Perwatakan seorang ketua memerlukan seseorang itu membuat keputusan. Adakalanya keputusan itu betul, dan ada kalanya keputusan itu salah. Jadi, seorang ketua perlu berani untuk mengambil risiko di atas segala keputusan dan tindakan yang akan dia lakukan.

Cuba anda bayangkan jika seorang yang bersikap seorang pengikut cuba untuk menjawat jawatan yang bersikap seorang ketua. Agak-agak anda boleh ke individu yang bersikap pengikut tu melaksanakan tugas seorang ketua?

Sepastinya tidak kan? Disebabkan seorang pengikut tidak boleh membuat keputusan mereka sendiri. Mereka memerlukan bantuan dan cadangan dari orang lain dalam membantu mereka membuat keputusan. Begitulah sebaliknya.

Jika jawatan itu memerlukan seseorang yang berperwatakan seorang pengikut, tapi anda cuba tonjolkan perwatakan seorang ketua. Itu pun akan gagal juga disebabkan tidak menepati ciri-ciri yang dicari.

Tips untuk lulus ujian psikometrik ini, anda perlu tetapkan pendirian anda. Jika anda mempunyai pendirian terhadap ketua, kekalkan pendirian tu untuk soalan-soalan yang lain.

Jika anda mempunyai pendirian seorang pengikut, pun kena kekalkan pendirian tu. Itu boleh memastikan jawapan yang anda pilih itu bercorak lebih konsisten.


Nota: Perwatakan ketua dan pengikut hanyalah salah satu daripada penilaian dalam ujian psikometrik. Bukanlah bermaksud ujian ini hanya nak cari individu berperwatakan ketua dan pengikut sahaja. Terdapat banyak lagi penilaian yang cuba dinilai dalam ujian ini seperti cara pergaulan, cara pemikiran, sikap kepimpinan, dan penilaian psikologi yang lain.


Best tak baca huraian jawapan yang saya berikan ini? Saya ada kongsikan banyak lagi tips-tips seperti ini dalam bonus. Nanti anda boleh claim bonus-bonus percuma kat bawah ini ya.๐ŸŽ Bonus 1: Koleksi Soalan Psikometrik 2022

Dalam ebook ini, saya himpunkan kesemua soalan psikometrik pada exam sebelum ini kepada anda. (Tiga set soalan).

(password protected)


๐ŸŽ Bonus 2: Koleksi Kuiz Psikometrik

Setiap ujian psikometrik, pihak SPA mahu mencari calon yang mempunyai sikap-sikap yang positif. Antaranya sikap kerjasama. Anda boleh uji sendiri tahap semangat kerjasama dalam diri anda dengan kuiz-kuiz ini. (Tujuh set kuiz).

 • Kuiz sikap disiplin
 • Kuiz sikap tanggungjawab
 • Kuiz sikap amanah
 • Kuiz sikap kerjasama
 • Kuiz sikap teliti
 • Kuiz sikap yakin diri
 • Kuiz sikap analitikal

Kesemua soalan kuiz ini saya kumpul daripada ujian psikometrik yang sebenar. Nanti anda mudah nak tahu sikap apakah yang cuba diuji melalui soalan yang ditanya.


๐ŸŽ Bonus 3: Punca Calon Gagal Ujian Psikometrik

Ramai calon tak tahu realiti sebenar ujian psikometrik ini dijalankan. Bagi mereka, nak lulus ujian ini hanya perlu memilih jawapan positif semata-mata. Tapi hakikatnya, ramai calon yang gagal disebabkan memilih jawapan seperti ini. Anda tahu kenapa?

 • Soalan negatif digunakan untuk mengesahkan sikap positif anda. Adakalanya, anda perlu memilih jawapan negatif untuk membuktikan dalam diri anda mempunyai sikap positif. Macam mana tu?
 • Saya tunjukkan bukti bagaimana soalan bersifat negatif boleh menyelamatkan anda daripada gagal dalam ujian ini. Ramai calon tak tahu perkara ini. Ini punca menyebabkan mereka sentiasa gagal setiap kali mengambil ujian.

Saya percaya anda pun bakal terima nasib yang sama kalau anda tak tahu realiti sebenar ini. Itu semua saya kongsikan dalam ebook ini.


๐ŸŽ Bonus 4: Bahan Study Dalam Telegram

Di bawah ini merupakan soalan yang pernah ditanya dalam ujian psikometrik sebelum ini.

 • Soalan 1: Penjual tidak menjual goreng pisang untuk pelanggan, tapi pelanggan yang menyuruh penjual mengorengkan pisang untuknya.
 • Soalan 2: Penjual tidak memilih barang untuk dijual, tapi barang dipilih oleh pembeli.

Ramai calon tak tahu apa yang ingin dicungkil dalam soalan ini. Usah risau! Kerana saya berikan huraian jawapan lengkap kepada anda. Jadi, anda akan tahu apa trick disebalik soalan yang ditanya.

Ada banyak lagi soalan yang mengelirukan saya kongsikan dalam telegram. Sila claim password dari saya untuk akses kesemua huraian jawapan ini.


๐ŸŽ Bonus 5: Rahsia Konsisten Dalam Psikometrik.

Untuk makluman anda, punca kenapa ramai gagal ujian psikometrik ialah jawapan yang calon pilih tidak konsisten. Anda nak tahu cara memilih jawapan yang konsisten? Saya kongsikan dalam ebook ini.


๐ŸŽ Bonus 6: Koleksi Soalan Psikometrik Berkaitan Minat.

Selain daripada menanyakan soalan berkaitan dengan personaliti, ujian psikometrik juga akan menanyakan soalan berkaitan dengan minat seseorang.

Soalan berkaitan dengan minat digunakan sebagai alat untuk mengukur sejauh mana kesesuaian seseorang individu itu terhadap sesuatu jawatan.

Dalam ebook ini, saya senaraikan 50 soalan berkaitan minat yang pernah ditanyakan dalam ujian psikometrik sebelum ini.

PENTING! Kesemua bonus ini merupakan inisiatif saya sendiri dalam membantu anda buat persediaan. Sila pastikan anda membeli melalui link saya dalam memastikan anda layak untuk claim bonus ini.


3 Langkah Claim Bonus.

Langkah 1:

Sila beli Rujukan Psikometrik menggunakan link di bawah ini:

ยป http://exampsikometrik.com

Langkah 2:

Terdapat ramai agent yang promote rujukan ini. Jadi pastikan rujukan ialah Cikgu Khairul. Itu bermaksud pembelian anda melalui saya dan 100% layak untuk claim bonus.

Langkah 3:

Sila whatsapp cikgu dengan menunjukkan resit pembelian Rujukan Psikometrik. Nanti cikgu berikan password untuk akses kesemua bonus ini.

Sila whatsapp saya di nombor ini.

ยป Whatsapp: 016 7794 392


Selepas Membaca Rujukan Ini..

 • Anda dapat tahu dengan jelas apa yang dinilai dalam ujian. Terdapat 18 penilaian utama yang ramai calon masih tak tahu.
 • Anda dapat jimatkan banyak masa ketika calon lain masih lagi tercari-cari bahan untuk study. Format soalan tahun ini tak sama dengan tahun lepas.
 • Anda akan tahu apa perangkap disebalik setiap soalan. Terdapat 200 soalan lengkap dengan huraian jawapan dalam buku ini.
 • Anda akan tahu cara pemilihan jawapan yang konsisten. Ramai calon gagal ujian ini disebabkan mereka tak konsisten.

Sila klik butang di bawah ini untuk download rujukan psikometrik ini sekarang.

Soalan Kerap Ditanya

Kalau beli dari agent lain, layak tak nak claim bonus tu?

Bonus tu hanya layak jika pembelian melalui link http://exampsikometrik.com sahaja. Selain daripada link itu, tidak layak untuk claim. Saya sudah habiskan banyak masa dan kos dalam menyiapkan bonus ini. Sebab itulah saya tidak boleh sewenang-wenangnya memberikan secara percuma kepada semua.

Sempat ke nak pos?
Buku ini berbentuk digital, format PDF. Saya akan emelkan ebook ini terus kepada emel anda selepas selesai pembayaran. Tiada pengeposan dilakukan dan anda tak perlu menunggu berhari-hari.
Ada berapa soalan?

Dalam rujukan ini kami sediakan 200 soalan lengkap dengan huraian jawapan. Anda akan tahu apa yang dinilai disebalik soalan melalui huraian jawapan ini. Nak tengok isi kandungan buku ini? Anda boleh download ยป PREVIEW COPY ini.

Harga berapa?

Terdapat tiga pakej, RM40, RM60 dan RM100. Setiap pakej mempunyai rujukan yang berbeza. Untuk persediaan ujian psikometrik sahaja, pakej RM40 sudah cukup memadai. Sepastinya anda ambil ujian ini nak lulus kan? Jadi, saya lebih syorkan anda untuk ambil pakej RM100. Kerana pakej itu disertakan sekali dengan Rujukan Temuduga Kerajaan. Jika dibeli berasingan, rujukan temuduga itu sahaja sudah RM100. Anda sudah jimat dekat situ.

Pakej mana ada huraian jawapan?
Semua pakej ada disediakan huraian jawapan. Dari pakej RM40, RM60 dan RM100, semua lengkap dengan huraian jawapan.
Ada berapa muka surat?
Rujukan ni terdapat 90 lebih muka surat. Dalam ebook ini ada nota cara menjawab ujian psikometrik, contoh soalan dan huraian jawapan.
Ada soalan matematik tak?
Untuk makluman anda, soalan matematik telah digugurkan sejak Januari 2020 dari ujian ini. Adakah ujian akan datang confirm tak ada soalan matematik? Itu saya tidak berani janji, kerana kuasa terletak pada pihak SPA. Kemungkinan besar tak ada soalan matematik kerana ujian terakhir ada soalan matematik pun pada Januari 2020. Sebagai langkah berjaga-jaga, saya syorkan anda buat sedikit persediaan. Usah risau, dalam rujukan ini saya disertakan sekali dengan nota & soalan matematik.
Confirm lulus ke?

Kami tidak menjanjikan anda lulus. Kerana kuasa meluluskan dan menggagalkan calon itu 100% terletak pada pihak SPA. Apa yang kami janjikan ialah anda akan tahu apa yang dinilai disebalik setiap soalan. Ramai pembaca buku ini memberikan maklum balas positif kerana mereka tahu sikap apa yang ingin dicungkil disebalik setiap soalan.