Adakah Anda Salah Seorang Calon Yang Bakal Menduduki Ujian Psikometrik Penguat Kuasa JPJ?

Risau Gagal?
Jom Saya Kongsikan Bagaimana Soalan Psikometrik Berjaya Menggagalkan Ramai Calon Pada Ujian Sebelum Ini.

Cikgu Khairul

Pertama sekali, salam perkenalan daripada saya Cikgu Khairul. Dalam artikel ini, saya akan kongsikan kepada anda soalan ujian psikometrik mengikut format tahun 2022.

Dalam banyak-banyak ujian SPA, ujian psikometrik adalah ujian paling mudah untuk dijawab. Anda tahu tak kenapa ujian ini mudah? Sebabnya anda tak perlu hafal formula matematik, tak perlu ingat fakta, tak perlu tahu isu semasa, tak perlu tahu grammar. 

 • Tak ada soalan daya menyelesaikan masalah.
 • Tak ada soalan kefahaman bahasa inggeris.
 • Tak ada soalan pengetahuan am.

Semuanya soalan berkaitan dengan perwatakan diri anda sendiri. Soalan hanya bertanyakan adakah anda seorang yang teliti, adakah anda seorang yang penyabar, dan soalan-soalan bersifat keperibadian yang lain.

Soalan psikometrik ini berbentuk objektif dan biasanya mempunyai dua atau lima pilihan jawapan.

 • Ya atau Tidak
 • Betul atau Salah
 • Ya atau Betul atau Tidak Pasti
 • Sangat Setuju, Setuju, Tak Pasti, Tidak Bersetuju, Sangat Tidak Bersetuju

Kalau Mudah, Mesti Ramai Yang Lulus Kan?..

Oh, jangan fikir macam tu dulu. Tujuan utama ujian psikometrik ini bukanlah untuk meluluskan calon. Tapi ianya bertujuan untuk menapis dan mengecilkan jumlah calon. Bila calon dah sikit, itu akan memudahkan sesi temuduga dijalankan.

Jika calon dipanggil hadir exam seramai 20,000 orang, ianya akan ditapis dan dikecilkan menjadi 2,000 orang. Hanya calon-calon yang berkualiti sahaja yang berjaya melepasi ujian ini.

Tak percaya?

Di bawah ini merupakan statistik exam psikometrik yang pernah dijalankan sebelum ini.

Statistik Exam Penolong Jurutera Gred JA29


Statistik Exam Pegawai Sains Gred C41


Ramai Yang Gagal..

Yang dapat panggilan exam memang ramai, yang gagal exam pun ramai jugak. Anda boleh tengok sendiri dekat FB SPA, ramai calon mengeluh kerana mereka mendapat keputusan dukacita. Persoalannya sekarang, adakah anda bakal menerima nasib yang sama seperti calon-calon ini?


Apa Yang Dinilai?

Jadi, apa yang dinilai sebenarnya dalam ujian psikometrik ini sehinggakan ramai calon gagal melepasi ujian ini? Jom saya tunjukkan kepada anda beberapa soalan exam lepas dan apa yang dinilai.

1. Saya biasanya mengotakan janji untuk melaksanakan sesuatu, walaupun ia menyusahkan atau tidak menyenangkan.

A. Ya
B. Tidak

Apa yang dinilai?

๐Ÿ‘‰ Mengenalpasti adakah calon mempunyai sifat tanggungjawab dalam diri.


2. Saya fikir tidak mengapa untuk tidak mengendahkan undang-undang selagi mana saya tak melanggarnya.

A. Sangat tidak setuju
B. Tidak setuju
C. Setuju
D. Sangat setuju

Apa yang dinilai?

๐Ÿ‘‰ Mengenalpasti adakah calon seorang yang berdisiplin ataupun tidak.


3. Saya bersedia mengkaji semula semua maklumat berkaitan projek terdahulu untuk memastikan bahawa perancangan projek baru mempertimbangkan pengalaman yang saya ada.

A. Sangat tidak setuju
B. Tidak setuju
C. Tak pasti
D. Setuju
E. Sangat setuju

Apa yang dinilai?

๐Ÿ‘‰ Mengenalpasti adakah calon mempunyai sifat analitikal ataupun tidak.

Soalan memang nampak mudah. Tapi disebalik soalan yang mudah ini sebenarnya ia sedang mencungkil sikap-sikap negatif yang ada dalam diri anda. 

Ada sesetengah calon suka ambil mudah, "Apa susah, bagi jer jawapan positif semua".

Tapi anda perlu ingat satu perkara. Soalan-soalan ini direka khas oleh pakar psikologi. Adakalanya jawapan positif inilah menjadi punca kenapa ramai calon gagal dalam ujian ini. Tahu kenapa? Teruskan bacaan anda untuk tahu realiti sebenar ujian psikometrik ini.

Adakah anda sudah bersedia untuk exam psikometrik kali ini? Jom jawab kuiz psikometrik di bawah ini. Hanya 25% yang berjaya lulus kuiz  ni. Adakah anda salah seorang yang lulus itu?

Bagaimana Nak Lulus?


Sebenarnya, ramai calon masih salah faham tentang ujian psikometrik. Bagi mereka, ujian ini hanya sekadar mencari nilai positif dan negatif semata-mata.

Kalaulah ujian psikometrik semudah itu, sepatutnya ramai yang lulus kan? Tapi hakikatnya ramai yang gagal. Terdapat dua kunci utama untuk lulus ujian psikometrik ini, iaitu:


"Tonjolan Sikap Positif"


Bagi memudahkan kefahaman anda, saya akan menggunakan penilaian sikap teliti sebagai contoh. Sebagai seorang penjawat awam, antara perwatakan yang perlu ada dalam diri anda ialah sikap teliti. Majikan mana yang suka pekerjanya berlaku cuai kan? Setuju tak?

Atas sebab itulah kenapa seorang penjawat awam perlu mempunyai sikap teliti bagi mengelakkan kesilapan ketika mereka menjalankan tugas yang diamanahkan kepada mereka.

Jadi, pihak SPA lebih memberi keutamaan kepada calon yang bersifat teliti dalam menjawat sesuatu jawatan. Tapi, bagaimana pihak SPA nak tapis ribuan calon yang betul-betul mempunyai sikap teliti? Satu kelemahan ujian ini ujian online, sesiapa saja boleh mengaku yang mereka mempunyai sikap teliti kan?

Nak tahu? Jom saya kongsikan kepada anda bagaimana ujian psikometrik ini boleh mencungkil sikap sebenar yang ada dalam diri anda.

Di bawah ini merupakan soalan yang menguji sikap ketelitian dalam diri seorang calon psikometrik.

Soalan 1. Jika menghadapi masalah fikiran saya akan menjadi tenang.

A. Ya
B. Tidak


Soalan ini merupakan salah satu soalan yang digunakan dalam mencungkil sikap teliti dalam diri anda. Antara ciri-ciri individu yang mempunyai sikap ketelitian ini ialah mereka mempunyai perancangan yang tersusun dalam melakukan sesuatu perkara.

Sama ada dalam situasi sedang menghadapi masalah ataupun tidak, individu yang mempunyai perancangan tersusun ini pastinya sentiasa kelihatan tenang. Jika individu itu tidak mempunyai perancangan tersusun, mereka cepat panik terutama dalam situasi sedang ditimpa masalah.

Bagi membuktikan anda ini seorang individu yang mempunyai sikap teliti, anda perlu tunjukkan sikap tenang dalam diri anda dengan memilih jawapan YA.

(Kunci kedua bersambung di bawah..)


Group Telegram Rasmi Ujian Psikometrik 2022.

Sila join telegram ini bagi mendapatkan lagi banyak info tentang ujian psikometrik sepanjang bulan ini. Antaranya perkara yang saya kongsikan ialah..

 • Contoh Soalan Perangkap Psikometrik.
 • Cara Menjawab Soalan Psikometrik.
 • Markah Lulus Ujian Psikometrik 2022.
 • 3 Perkara Menggagalkan Calon Psikometrik.

"Tetapkan Pendirian Anda"


Ujian psikometrik ini juga boleh tahu sama ada individu itu berlaku jujur ataupun sekadar berpura-pura ketika menjawab soalan. Anda tahu tak bagaimana? Caranya ialah melalui soalan yang berulang-ulang.

Tujuannya ialah untuk mengesahkan sesuatu sikap itu betul-betul wujud dalam diri anda ataupun sekadar dibuat-buat.

Soalan di bawah ini pula digunakan sebagai alat untuk mengesahkan dalam soalan 1 sebelum ini, iaitu sikap teliti. Adakah sikap teliti ini betul-betul wujud dalam diri anda ataupun tidak.

Soalan 2: Walaupun meja kerja saya berselerakan tetapi saya tahu di mana saya meletakkan barang saya.

A. Setuju

B. Tidak Setuju


Kalau anda nak tahu, memang ada perkaitan antara soalan 1 dan soalan 2 itu. Anda boleh kesan tak perkaitan tu? Masih tak nampak? Jom saya kongsikan kepada anda.

Ada dua isu yang cuba dibangkit dalam soalan 2 ini. Isu pertama, keadaan meja yang berselerak. Dan isu kedua pula ialah ingat dekat mana meletakkan barang. Jadi, saya akan huraikan kedua-dua isu ini untuk memudahkan kefahaman anda.

Isu Pertama: Apakah psikologi pekerja mempunyai meja berselerak?

Kajian yang dibuat oleh Universiti Minnesota, Amerika Syarikat mendapati pekerja yang mempunyai meja berselerak ini lebih konsisten dalam menghasilkan kerja, lebih produktif, kreatif serta mempunyai idea-idea baharu dalam meningkatkan mutu kerja.

Berbanding pekerja yang mempunyai meja yang teratur, mereka ini lebih cenderung melakukan pekerjaan yang hanya diberikan kepadanya.

Isu Kedua: Bagaimana psikologi individu yang ingat di mana meletakkan barang?

Setuju tak kalau saya katakan individu yang cuai ini selalu terlupa dekat mana dia meletakkan barang dia? Kalau kunci kereta, setiap kali nak start kereta, setiap kali itulah tercari-cari dekat mana kunci tu berada.

Jika anda menyokong soalan 2 ini, itu menunjukkan anda ingat dekat mana anda meletakkan barang anda. Dan itu cukup membuktikan anda bukanlah seorang individu yang bersikap cuai. Kerana pendirian anda terhadap soalan 1 dan soalan 2 tidak bercanggah antara satu sama lain.

 • Soalan 1: Tenang dalam semua keadaan = Teliti
 • Soalan 2: Ingat dekat mana meletakkan barang = Teliti

Apa akan jadi jika anda membangkang soalan 2 ini?

Jika anda membangkang soalan 2 ini pula, jelas menunjukkan anda seorang individu yang mempunyai sikap cuai dalam diri. Dengan membangkang, itu menunjukkan anda sering terlupa di mana anda meletakkan barang. Kesannya, pendirian anda terhadap soalan 1 dan soalan 2 menjadi bercanggah antara satu sama lain.

 • Soalan 1: Tenang dalam semua keadaan = Teliti
 • Soalan 2: Cuai dalam meletakkan barang = Tidak teliti

Ketika ini, pihak SPA menganggap anda individu yang tidak jujur ketika menjawab ujian psikometrik. Kerana psikologi individu yang tidak jujur ialah mereka tidak mempunyai pendirian yang tetap. Sekejap sokong itu, sekejap sokong ini.

Anda tahu tak kenapa kejujuran ini penting? Kerana kejujuran ini merupakan salah satu elemen dalam integriti. Dalam kata mudah, individu yang tidak jujur ini merupakan individu yang tidak berintegriti. Kesannya, peluang untuk lulus ujian menjadi semakin tipis kerana integriti merupakan sikap yang wajid ada dalam setiap penjawat kerajaan.

Jawapan yang sepatutnya anda berikan ialah SETUJU. Jawapan ini dapat membuktikan anda seorang individu yang teliti dan tidak mudah melakukan kecuaian.


Kalau anda perasan, soalan 2 itu merupakan soalan kuiz di atas. Daripada statistik kuiz tu, majoriti calon tidak setuju dengan pernyataan ini. Ramai calon menganggap meja berselerak itu menunjukkan seseorang pekerja itu tidak berdisiplin, tapi hasil kajian membuktikan sebaliknya.

Soalan ini telah berjaya mengganggu psikologi ramai calon dalam memberikan jawapan. Nampak tak betapa ramai yang dah terjatuh ke dalam jerat psikologi ini. Anda perlu berhati-hati kerana setiap soalan berkait antara satu sama lain untuk mencungkil sikap sebenar anda yang anda cuba sembunyikan.


Takut Terperangkap?

Saya pasti anda pun tak mahu digagalkan dengan soalan tricky macam ini kan? Sepastinya setiap calon yang mengambil ujian ini nak lulus. Tapi itu tak mudah. Memang ujian ini dicipta untuk memerangkapkan anda. Kerana salah satu tujuan ujian ini dijalankan ialah ingin mengecilkan jumlah calon ke peringkat temuduga. Cuba anda tengok statistik di bawah ini.Mengikut Statistik, Lebih 84% Calon Akan Digagalkan Setiap Kali Keputusan Ujian Diumumkan.


Jika anda gagal ujian kali ini, anda terpaksa menunggu tahun depan untuk panggilan jawatan yang sama. Umur pun semakin meningkat tahun demi tahun.  Terlalu banyak masa dibazirkan untuk menjawat jawatan idaman anda.


10 Kali Ujian Tapi Masih Dukacita..


Anda boleh tengok pada calon ini. Dah 10 kali ambil ujian pun masih lagi gagal. Dah ulangkaji seminggu pun masih lagi gagal. Dah tak tahu kenapa asyik gagal, mungkin belum lagi rezeki katanya.Calon ini gagal bukanlah disebabkan dia tidak layak. Kerana semua calon yang dipanggil untuk mengambil ujian ini semuanya layak. Mereka layak kerana memenuhi syarat-syarat akademik yang ditetapkan oleh pihak SPA.

Apa yang saya perasan, kebanyakan mereka ini gagal disebabkan oleh mereka tidak tahu apa sikap yang dinilai dalam setiap soalan yang ditanya. Setiap soalan ada nilai tanggungjawab, nilai kerjasama, nilai yakin diri, nilai menepati masa dan nilai-nilai positif yang lain.

Jadi, anda tak boleh jawab ujian ini tanpa persediaan. Tak boleh mengharapkan kepada nasib semata-mata tanpa ada usaha. Sekurang-kurangnya anda perlu tahu apa nilai yang cuba dicungkil dalam setiap soalan.

Masalahnya sekarang, macam mana nak tahu sikap apa yang cuba dinilai dalam setiap soalan tu?


Saya Syorkan Anda..


Untuk persediaan ujian yang bakal tiba nanti, saya highly recommended kepada anda untuk baca satu rujukan psikometrik ini. Dalam buku ini, kami telah jelaskan secara terperinci bagaimana cara yang tepat menjawab soalan psikometrik.

Sila klik butang di bawah ini untuk baca.


Dalam buku ini terdapat 200 soalan lengkap dengan huraian jawapan, mudah anda nak faham sikap apa yang diuji disebalik setiap soalan. Soalan pulak sentiasa dikemaskini mengikut standard yang dikeluarkan oleh SPA dan mengikut format ujian psikometrik tahun 2022.

Taklah anda buang masa pergi buat latih tubi soalan-soalan format lama kan. Tapi sempat ke nak studi? Exam dah dekat ni?

Jangan risau, sebab ebook ini dihantar menggunakan emel. Lepas selesai pembayaran, anda boleh download terus dekat emel dan terus boleh baca. Tak sampai 5 minit pun. Tak perlu tunggu-tunggu.


Boleh Lulus Ke?

Usah risau! Tim Infokerjaya dah membantu graduan sejak tahun 2008 lagi. Dah lebih 80,000 graduan dah berjaya mereka bantu. Ribuan jawatan pegawai kerajaan, ribuan dah lulus exam dan lulus temuduga.


Maklum Balas Pembaca.

Ini maklum balas daripada calon exam yang lepas. Anda boleh baca reaksi dia selepas baca rujukan ini.

Calon ni beritahu soalan dalam rujukan psikometrik ini seakan-akan sama dengan soalan ujian sebenar yang dia ambik. Sebab soalan seakan-akan sama itulah yang dia boleh lulus ujian tu. Alhamdullillah, dia lulus ujian tu dan tunggu panggilan untuk temuduga.

Calon ni pula beritahu pada awalnya dia hanya baca preview. Selepas baca, dia yakin panduan dapat membantu dia untuk lulus ujian psikometrik ini. Dan dia sudah pun berjaya lulus dan sedia untuk hadir ke sesi temuduga.

Saya doakan anda pun dapat keputusan yang sama dengan calon-calon ini. Sila klik butang di bawah untuk download panduan psikometrik ini.

Bonus Untuk Anda!


Sebagai nilai tambah kepada pembelian anda agar lebih berbaloi, saya hadiahkan lagi BONUS EXTRA ini khas untuk anda.

๐ŸŽ Bonus 1: Koleksi Soalan Psikometrik 2022

Dalam ebook ini, saya himpunkan kesemua soalan psikometrik pada exam sebelum ini kepada anda. (Tiga set soalan).

(password protected)


๐ŸŽ Bonus 2: Koleksi Kuiz Psikometrik

Setiap ujian psikometrik, pihak SPA mahu mencari calon yang mempunyai sikap-sikap yang positif. Antaranya sikap kerjasama. Anda boleh uji sendiri tahap semangat kerjasama dalam diri anda dengan kuiz-kuiz ini. (Tujuh set kuiz).

 • Kuiz sikap disiplin
 • Kuiz sikap tanggungjawab
 • Kuiz sikap amanah
 • Kuiz sikap kerjasama
 • Kuiz sikap teliti
 • Kuiz sikap yakin diri
 • Kuiz sikap analitikal

Kesemua soalan kuiz ini saya kumpul daripada ujian psikometrik yang sebenar. Nanti anda mudah nak tahu sikap apakah yang cuba diuji melalui soalan yang ditanya.


๐ŸŽ Bonus 3: Mengapa Saya Gagal Ujian Psikometrik?

Ramai calon tak tahu realiti sebenar ujian psikometrik ini dijalankan. Bagi mereka, nak lulus ujian ini hanya perlu memilih jawapan positif semata-mata. Tapi hakikatnya, ramai calon yang gagal disebabkan memilih jawapan seperti ini. Anda tahu kenapa?

 • Soalan negatif digunakan untuk mengesahkan sikap positif anda. Adakalanya, anda perlu memilih jawapan negatif untuk membuktikan dalam diri anda mempunyai sikap positif. Macam mana tu?
 • Saya tunjukkan bukti bagaimana soalan bersifat negatif boleh menyelamatkan anda daripada gagal dalam ujian ini. Ramai calon tak tahu perkara ini. Ini punca menyebabkan mereka sentiasa gagal setiap kali mengambil ujian.

Saya percaya anda pun bakal terima nasib yang sama kalau anda tak tahu realiti sebenar ini. Itu semua saya kongsikan dalam ebook ini.


๐ŸŽ Bonus 4: Bahan Study Dalam Telegram

Di bawah ini merupakan soalan yang pernah ditanya dalam ujian psikometrik sebelum ini.

 • Soalan 1: Penjual tidak menjual goreng pisang untuk pelanggan, tapi pelanggan yang menyuruh penjual mengorengkan pisang untuknya.
 • Soalan 2: Penjual tidak memilih barang untuk dijual, tapi barang dipilih oleh pembeli.

Ramai calon tak tahu apa yang ingin dicungkil dalam soalan ini. Usah risau! Kerana saya berikan huraian jawapan lengkap kepada anda. Jadi, anda akan tahu apa trick disebalik soalan yang ditanya.

Ada banyak lagi soalan yang mengelirukan saya kongsikan dalam telegram. Sila claim password dari saya untuk akses kesemua huraian jawapan ini.

PENTING! Kesemua bonus ini merupakan inisiatif Cikgu Khairul sendiri dalam membantu anda buat persediaan. Sila pastikan anda membeli melalui link Cikgu Khairul dalam memastikan anda layak untuk claim bonus ini.


3 Langkah Claim Bonus.

Langkah 1:

Sila beli Rujukan Psikometrik menggunakan link di bawah ini:

ยป http://exampsikometrik.com

Langkah 2:

Sila pastikan rujukan ialah Cikgu Khairul. Itu bermaksud pembelian anda melalui saya dan 100% layak untuk claim bonus.

Langkah 3:

Sila whatsapp cikgu dengan menunjukkan resit pembelian Rujukan Psikometrik. Nanti cikgu berikan password untuk akses kesemua bonus ini.

Sila whatsapp saya di nombor ini.

ยป Whatsapp: 016 7794 392


Selepas Membaca Rujukan Ini..

 • Anda dapat tahu dengan jelas apa yang dinilai dalam ujian. Terdapat 18 penilaian utama yang ramai calon masih tak tahu.
 • Anda dapat jimatkan banyak masa ketika calon lain masih lagi tercari-cari bahan untuk study. Format soalan tahun ini tak sama dengan tahun lepas.
 • Anda akan tahu apa perangkap disebalik setiap soalan. Terdapat 200 soalan lengkap dengan huraian jawapan dalam buku ini.
 • Anda akan tahu cara pemilihan jawapan yang konsisten. Ramai calon gagal ujian ini disebabkan mereka tak konsisten.

Sila klik butang di bawah ini untuk download rujukan psikometrik ini sekarang.

Soalan Kerap Ditanya

Sempat ke nak pos?
Buku ini berbentuk digital, format PDF. Saya akan emelkan ebook ini terus kepada emel anda selepas selesai pembayaran. Tiada pengeposan dilakukan dan anda tak perlu menunggu berhari-hari.
Ada berapa soalan?

Dalam rujukan ini kami sediakan 200 soalan lengkap dengan huraian jawapan. Anda akan tahu apa yang dinilai disebalik soalan melalui huraian jawapan ini. Nak tengok isi kandungan buku ini? Anda boleh download ยป PREVIEW COPY ini.

Harga berapa?

Terdapat tiga pakej, RM40, RM60 dan RM100. Setiap pakej mempunyai rujukan yang berbeza. Untuk persediaan ujian psikometrik sahaja, pakej RM40 sudah cukup memadai. Sepastinya anda ambil ujian ini nak lulus kan? Jadi, saya lebih syorkan anda untuk ambil pakej RM100. Kerana pakej itu disertakan sekali dengan Rujukan Temuduga Kerajaan. Jika dibeli berasingan, rujukan temuduga itu sahaja sudah RM100. Anda sudah jimat dekat situ.

Pakej mana ada huraian jawapan?
Semua pakej ada disediakan huraian jawapan. Dari pakej RM40, RM60 dan RM100, semua lengkap dengan huraian jawapan.
Ada berapa muka surat?
Rujukan ni terdapat 90 lebih muka surat. Dalam ebook ini ada nota cara menjawab ujian psikometrik, contoh soalan dan huraian jawapan.
Ada soalan matematik tak?
Untuk makluman anda, soalan matematik telah digugurkan sejak Januari 2020 dari ujian ini. Adakah ujian akan datang confirm tak ada soalan matematik? Itu saya tidak berani janji, kerana kuasa terletak pada pihak SPA. Kemungkinan besar tak ada soalan matematik kerana ujian terakhir ada soalan matematik pun pada Januari 2020. Sebagai langkah berjaga-jaga, saya syorkan anda buat sedikit persediaan. Usah risau, dalam rujukan ini saya disertakan sekali dengan nota & soalan matematik.
Confirm lulus ke?
Kami tidak menjanjikan anda lulus. Kerana kuasa meluluskan dan menggagalkan calon itu 100% kuasa pihak SPA. Apa yang kami janjikan ialah anda akan tahu apa yang dinilai disebalik setiap soalan. Ramai pembeli rujukan ini tersenyum ketika menjawab ujian kerana mereka tahu apa yang diuji dalam setiap soalan.
Kalau beli dari agent lain, layak tak nak claim bonus tu?

Bonus tu hanya layak jika pembelian melalui link http://exampsikometrik.com sahaja. Selain daripada link itu, tidak layak untuk claim. Saya sudah habiskan banyak masa dan kos dalam menyiapkan bonus ini. Sebab itulah saya tidak boleh sewenang-wenangnya memberikan secara percuma kepada semua.