9 Soalan Perangkap Ujian Psikometrik SPA Dan Jawapan.

Dalam banyak-banyak soalan psikometrik, soalan berbentuk situasi berhadapan dengan orang lain merupakan soalan yang paling mengelirukan. Ianya disebabkan soalan hampir-hampir sama dengan soalan yang lain walaupun soalan itu berada dalam kategori yang berbeza.


Cikgu Khairul


Soalan Psikometrik Sebenar.


Soalan 1 ini merupakan soalan yang pernah ditanya dalam ujian psikometrik baru-baru ini. Agak-agak anda, sikap apa yang cuba dicungkil melalui soalan ini? Adakah sikap yakin diri? Ataupun sikap kerjasama?

Soalan 1: Saya tercabar oleh kehendak untuk menunjukkan prestasi yang lebih baik daripada rakan-rakan sekerja.

A. Sangat Setuju

B. Setuju

C. Tidak Pasti

D. Tidak Setuju

E. Sangat Tidak Setuju


Trick untuk soalan ini terletak pada perkataan “tercabar” tu. Kalau diikutkan, sebenarnya ini merupakan sikap positif yang perlu ada dalam setiap pekerja.

Ianya bukan tercabar untuk melakukan perkara yang tidak baik, tapi ianya tercabar untuk menunjukkan prestasi yang lebih baik berbanding rakan-rakan sekerja yang lain.

Jawapan kepada soalan ini sebenarnya bergantung kepada pendirian seseorang. Ada orang tak suka ada sikap macam ini. Ada orang, suka atau tidak, memang sikap ini lahir secara semula jadi dari diri mereka.

Pendapat anda pula macam mana?

Tapi soalan ini tak terhenti dekat situ je. Ada lagi soalan-soalan lain akan ditanyakan kepada anda dalam mengesahkan jawapan anda pada soalan 1.

Untuk contoh kali ini, saya gunakan soalan 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 dan 9 dalam mengesahkan sejauh mana sikap soalan 1 itu betul-betul wujud dalam diri anda.


Soalan 2: Saya mahu memastikan semua orang berasa dihargai dan mempunyai kepentingan bersama.

A. Sangat Setuju

B. Setuju

C. Tidak Pasti

D. Tidak Setuju

E. Sangat Tidak Setuju


Soalan 3: Saya merasa yakin dengan kemampuan dan pengetahuan saya untuk membuat keputusan yang tepat.

A. Sangat Setuju

B. Setuju

C. Tidak Pasti

D. Tidak Setuju

E. Sangat Tidak Setuju


Soalan 4: Saya suka mendengarkan pandangan orang lain dan mempertimbangkan pandangan mereka sebelum membuat sebarang keputusan.

A. Sangat Setuju

B. Setuju

C. Tidak Pasti

D. Tidak Setuju

E. Sangat Tidak Setuju


Soalan 5: Saya berpendapat dalam suatu perbincangan, seseorang itu perlu menunjukkan kekuatan dan keberanian dalam mempertahankan pandangannya.

A. Sangat Setuju

B. Setuju

C. Tidak Pasti

D. Tidak Setuju

E. Sangat Tidak Setuju


Soalan  6, 7, 8, dan 9 bersambung di bawah...


Koleksi Kuiz Psikometrik.

Kesemua soalan kuiz ini saya kumpul daripada ujian psikometrik yang sebenar. Nanti anda mudah nak tahu sikap apakah yang cuba diuji melalui soalan yang ditanya.

  • Kuiz sikap disiplin
  • Kuiz sikap tanggungjawab
  • Kuiz sikap amanah
  • Kuiz sikap kerjasama
  • Kuiz sikap teliti
  • Kuiz sikap yakin diri
  • Kuiz sikap analitikal

Sila klik butang di bawah ini untuk jawab kuiz.

Soalan 6: Saya lebih suka mengutamakan keperluan dan kepentingan orang lain berbanding kepentingan saya sendiri.

A. Sangat Setuju

B. Setuju

C. Tidak Pasti

D. Tidak Setuju

E. Sangat Tidak Setuju


Soalan 7: Saya selalu berusaha memantapkan kedudukan dan memenuhi tarikh akhir peribadi untuk laporan atau hasil kerja.

A. Sangat Setuju

B. Setuju

C. Tidak Pasti

D. Tidak Setuju

E. Sangat Tidak Setuju


Soalan 8: Saya cuba mengekalkan hubungan baik dengan semua orang dan cuba mengelakkan permasalahan yang boleh merosakkan hubungan.

A. Sangat Setuju

B. Setuju

C. Tidak Pasti

D. Tidak Setuju

E. Sangat Tidak Setuju


Soalan 9: Saya percaya bahawa persaingan adalah cara yang sihat untuk meningkatkan prestasi dan mencapai matlamat.

A. Sangat Setuju

B. Setuju

C. Tidak Pasti

D. Tidak Setuju

E. Sangat Tidak Setuju



Kesemua jawapan anda nanti bakal membentuk satu profil perwatakan yang unik. Unik ini bermaksud setiap profil perwatakan akan berbeza-beza antara individu bergantung sepenuhnya kepada pendirian mereka.

Daripada profil perwatakan ini pihak SPA dapat mengenalpasti kesesuaian perwatakan dan minat seseorang terhadap sesuatu jawatan.

Kata kunci dekat sini ialah “pendirian”. Nak memastikan profil perwatakan anda itu betul-betul tepat menggambarkan diri anda, anda perlu tetapkan pendirian dan berikan 100% kerjasama ketika menjawab soalan seperti ini.

Jadi apa jawapan anda?

Macam mana nak pastikan kesemua jawapan ini nanti konsisten antara satu sama lain? Saya tunjukkan bukti bagaimana nak pilih jawapan yang konsisten.

Cukup mudah nak pilih jawapan yang konsisten jika anda dah tahu trick konsisten ini. Klik butang di bawah untuk baca huraian jawapan dan jawapan konsisten.


(Password Protected)

PENTING! Password huraian jawapan ini merupakan inisiatif Cikgu Khairul sendiri dalam membantu anda buat persediaan. Sila pastikan anda membeli melalui link Cikgu Khairul dalam memastikan anda layak 100% untuk claim bonus password ini.


3 Langkah Claim Password.


Langkah 1:

Sila beli Rujukan Psikometrik menggunakan link di bawah ini:

» http://exampsikometrik.com

Langkah 2:

Terdapat ramai agen promote buku ini. Sila pastikan rujukan ialah Cikgu Khairul. Itu bermaksud pembelian anda melalui saya dan 100% layak untuk claim bonus.

Langkah 3:

Sila whatsapp cikgu dengan menunjukkan resit pembelian Rujukan Psikometrik. Nanti cikgu berikan password untuk akses kesemua bonus ini.

Sila whatsapp saya di nombor ini.

» Whatsapp: 016 7794 392


Feedback Dari Calon Yang Berjaya Cikgu Khairul Bantu.


Kenapa Anda Wajib Baca Rujukan Ini?

  • Anda dapat tahu dengan jelas apa yang dinilai dalam ujian. Terdapat 18 penilaian utama yang ramai calon masih tak tahu.
  • Anda dapat jimatkan banyak masa ketika calon lain masih lagi tercari-cari bahan untuk study. Format soalan tahun ini tak sama dengan tahun lepas.
  • Anda akan tahu apa perangkap disebalik setiap soalan. Terdapat 200 soalan lengkap dengan huraian jawapan dalam buku ini.
  • Anda akan tahu cara pemilihan jawapan yang konsisten. Ramai calon gagal ujian ini disebabkan mereka tak konsisten.

Sila klik butang di bawah ini untuk download rujukan psikometrik ini sekarang.

Soalan Kerap Ditanya

Kalau beli dari agent lain, layak tak nak claim bonus tu?Kalau beli dari agent lain, layak tak nak claim bonus tu?

Bonus tu hanya layak jika pembelian melalui link http://exampsikometrik.com sahaja. Selain daripada link itu, tidak layak untuk claim. Saya sudah habiskan banyak masa dan kos dalam menyiapkan bonus ini. Sebab itulah saya tidak boleh sewenang-wenangnya memberikan secara percuma kepada semua.

Sempat ke nak pos?
Buku ini berbentuk digital, format PDF. Saya akan emelkan ebook ini terus kepada emel anda selepas selesai pembayaran. Tiada pengeposan dilakukan dan anda tak perlu menunggu berhari-hari.
Ada berapa soalan?

Dalam rujukan ini kami sediakan 200 soalan lengkap dengan huraian jawapan. Anda akan tahu apa yang dinilai disebalik soalan melalui huraian jawapan ini. Nak tengok isi kandungan buku ini? Anda boleh download » PREVIEW COPY ini.

Harga berapa?

Terdapat tiga pakej, RM40, RM60 dan RM100. Setiap pakej mempunyai rujukan yang berbeza. Untuk persediaan ujian psikometrik sahaja, pakej RM40 sudah cukup memadai. Sepastinya anda ambil ujian ini nak lulus kan? Jadi, saya lebih syorkan anda untuk ambil pakej RM100. Kerana pakej itu disertakan sekali dengan Rujukan Temuduga Kerajaan. Jika dibeli berasingan, rujukan temuduga itu sahaja sudah RM100. Anda sudah jimat dekat situ.

Pakej mana ada huraian jawapan?
Semua pakej ada disediakan huraian jawapan. Dari pakej RM40, RM60 dan RM100, semua lengkap dengan huraian jawapan.
Ada berapa muka surat?
Rujukan ni terdapat 90 lebih muka surat. Dalam ebook ini ada nota cara menjawab ujian psikometrik, contoh soalan dan huraian jawapan.
Ada soalan matematik tak?
Untuk makluman anda, soalan matematik telah digugurkan sejak Januari 2020 dari ujian ini. Adakah ujian akan datang confirm tak ada soalan matematik? Itu saya tidak berani janji, kerana kuasa terletak pada pihak SPA. Kemungkinan besar tak ada soalan matematik kerana ujian terakhir ada soalan matematik pun pada Januari 2020. Sebagai langkah berjaga-jaga, saya syorkan anda buat sedikit persediaan. Usah risau, dalam rujukan ini saya disertakan sekali dengan nota & soalan matematik.
Confirm lulus ke?

Kami tidak menjanjikan anda lulus. Kerana kuasa meluluskan dan menggagalkan calon itu 100% terletak pada pihak SPA. Apa yang kami janjikan ialah anda akan tahu apa yang dinilai disebalik setiap soalan. Ramai pembaca buku ini memberikan maklum balas positif kerana mereka tahu sikap apa yang ingin dicungkil disebalik setiap soalan.