Tips Lulus Ujian Psikometrik SPA

Dalam artikel ini saya akan kongsikan empat tips lulus ujian psikometrik. Sila teruskan bacaan anda di bawah untuk mengetahui empat tips lulus ujian ini.

Cikgu Khairul

Boleh dikatakan setiap kali ujian psikometrik diadakan, setiap kali itulah saya menerima banyak pertanyaan tentang cara ataupun tips untuk lulus ujian psikometrik ini.

Di atas sebab itu, saya akan kongsikan kepada anda beberapa tips penting untuk lulus ujian psikometrik. Terdapat empat perkara perlu anda beri perhatian jika anda nak lulus ujian pada kali ini.


Apa Itu Ujian Psikometrik?

Sebelum saya kongsikan empat tips lulus ujian psikometrik itu, suka saya kongsikan dulu apakah ujian psikometrik yang sebenar.

Secara asasnya, ujian psikometrik ini dijalankan bertujuan untuk mengumpul data-data personaliti calon. Pihak SPA akan memadankan data-data personaliti calon ini dengan keperluan perwatakan sesuatu jawatan.

Hanya calon yang mempunyai banyak persamaan perwatakan dengan sesuatu jawatan sahaja akan diluluskan dalam ujian ini. Bagi calon yang mempunyai sedikit persamaan perwatakan, mereka akan digagalkan di atas alasan tidak menepati ciri-ciri yang dicari.

Seperti ujian kerajaan dalam talian yang lain, ujian ini juga bertujuan untuk mengecilkan saiz calon. Sekiranya terdapat 10,000 calon yang dipanggil menduduki ujian, ianya kemudiannya akan ditapis kepada kelompok yang kecil. Hanya calon yang menepati ciri-ciri yang dikehendaki oleh ketua jabatan sahaja akan melepasi tapisan ini.


Empat Tips Lulus Ujian Psikometrik

Untuk membantu anda melepasi saringan dan memastikan anda tergolong dalam kumpulan kecil ini, kami akan berkongsi beberapa petua untuk lulus ujian psikometrik ujian ini.

Petua ini dikumpul berdasarkan pemerhatian saya dalam ujian sepanjang 12 bulan yang lalu. Ambil kira maklum balas daripada pemohon yang berjaya dan tidak berjaya itu sendiri.

  • Kena konsisten dalam jawapan.
  • Kena jadi diri sendiri
  • Kena tahu skop jawatan.
  • Kena jawab secara jujur.

Kena Konsisten Dalam Pemilihan Jawapan.

Pemerhatian saya ialah ramai peserta ujian boleh membezakan antara soalan positif dan negatif, tetapi tidak dapat memilih jawapan secara konsisten. Sesetengah pengambil ujian psikometrik tidak tahu apa itu konsistensi.

Jadi apa sebenarnya konsistensi?

Konsistensi ini berkait rapat dengan sikap seseorang. Selalunya jawapan calon ini bercanggah kerana menjawab secara tidak ikhlas atau cuba menipu.

Sebagai contoh, tiga soalan berikut digunakan untuk menguji sejauh mana calon itu berdiri. Sama ada kedudukannya tetap.

Soalan 1. Saya tidak perlu mencari pelbagai kemungkinan untuk menyelesaikan masalah.

A. Sangat Kerap
B. Kerap

C. Tidak Pasti

D. Kadang-Kadang

E. Tidak Pernah


Soalan 2. Saya tidak berminat terhadap permasalahan yang memerlukan kajian.

A. Sangat Setuju

B. Setuju

C. Tidak Pasti

D. Tidak Setuju

E. Sangat Tidak Setuju


Soalan 3. Saya kerap membaca novel fiksyen berbanding majalah hiburan.

A. Sangat Kerap

B. Kerap

C. Tidak Pasti

D. Kadang-Kadang

E. Tidak Pernah


Melihat kepada tiga persoalan ini, terdapat dua sikap yang cuba kita temui melalui persoalan ini. Petua untuk lulus ujian psikometrik ialah anda harus memastikan bahawa kedudukan soalan 1, soalan 2, dan soalan 3 sentiasa sepadan.

Bagaimana jika kedudukan soalan 1, soalan 2 dan soalan 3 bercanggah antara satu sama lain?Jika jawapan tidak sepadan, ini memaklumkan kepada SPA bahawa terdapat unsur penipuan apabila calon menjawab soalan itu sudah memadai.

Dalam psikologi, penipu ini tidak mempunyai pendirian tetap, yang menjadikan mereka mudah dikesan. Untuk beberapa lama mereka menyokong tujuan ini. Untuk beberapa lama mereka menyokong tujuan ini. Jadi anda harus menetapkan pendirian anda supaya jawapan sentiasa sepadan.


Kena Jadi Diri Sendiri.

Selain daripada konsisten dalam pilihan jawapan anda, petua seterusnya untuk lulus ujian psikometrik ialah anda perlu menjadi diri sendiri.

Pemerhatian saya ialah ramai pengambil ujian psikometrik cuba menjadi orang lain semasa menjawab soalan. Mereka tidak pasti dengan perwatakan mereka sendiri.

Maklum balas daripada pengambil ujian psikometrik sendiri. Ujian psikometrik ini mudah dan ada yang mengatakan mereka boleh menjawab semua soalan dalam masa 15 minit atau kurang.

Beberapa orang pengambil ujian memberitahu saya bahawa soalan dalam ujian psikometrik ini membuatkan mereka pening. Soalan ini seolah-olah bertujuan untuk menggusarkannya.

Jika anda sendiri, anda akan menjawab ujian dengan mudah. Ujian ini hanya meminta pendapat anda sendiri, bukan orang lain.

Ujian psikometrik ini membuatkan anda pening apabila anda cuba menjadi orang lain.

Pada ketika ini, soalan ujian psikometrik menjadi lebih sukar, seolah-olah anda cuba mentafsir personaliti orang lain. Contoh soalan yang sering membawa calon psikometrik kepada orang lain ialah soalan seperti:

Soalan 4. Ada masanya saya akan mengumpat.

A. Ya

B. Tidak


Soalan 5. Ada masanya saya juga bercakap bohong.

A. Ya

B. Tidak

Sekiranya soalan 4 dijawab secara afirmatif atau negatif, soalan itu termasuk dalam kategori sikap negatif. Tujuan utama soalan ini dikemukakan kepada calon adalah untuk mengklasifikasikan mereka ke dalam kumpulan tertentu.

Soalan 4 dan 5 boleh dibandingkan untuk semua calon psikometrik yang ditelan oleh kematian ibu mereka dan dituturkan oleh kematian bapa mereka. Sejujurnya, saya takut gagal kerana ia soalan negatif. Kalau nak menipu pun, dah pernah menipu pun rasa teruk.

Malah, ramai calon yang salah menjawab soalan ini. Kemudian, jadikan sikap anda terhadap masalah itu bertentangan dengan sikap sebenar anda. Tidak hairanlah ramai yang gagal dalam ujian ini.


Kena Tahu Skop Kerja Jawatan Yang Dipohon

Saya perhatikan ramai calon yang mengambil ujian psikometrik ini mencuba nasib. Jika anda mempunyai makanan, anda boleh lulus ujian ini. Jika anda mendapat panggilan ujian, teruskan berlatih dan menjawab soalan, walaupun anda tidak tahu skop kerja itu.

Apa yang anda perlu lakukan ialah melihat sama ada jawatan itu sesuai dengan watak anda. Setiap jawatan pengawal penjara mempunyai keperibadian tersendiri. Kedudukan ahli psikologi mempunyai watak tersendiri.

Pekerjaan gred 11 mempunyai watak mereka sendiri, dan pekerjaan gred 41 mempunyai watak mereka sendiri. Aksara berbeza ini diperlukan kerana skop kerja untuk setiap jawatan berbeza daripada jawatan lain.

Soalan-soalan di bawah adalah contoh soalan yang digunakan untuk menguji personaliti Kerani Psikologi.

Soalan 6. Kawan-kawan mengadukan hal-hal peribadi kepada saya.

A. Sangat Kerap

B. Kerap

C. Tidak Pasti

D. Kadang-Kadang

E. Tidak Pernah

Soalan berikut ialah soalan ujian personaliti untuk pegawai penguatkuasa undang-undang.


Soalan 7. Saya akan mempertahankan apa sahaja prinsip yang telah dipersetujui walaupun ada orang yang mengungkit.

A. Sangat Setuju

B. Setuju

C. Tidak Pasti

D. Tidak Setuju

E. Sangat Tidak Setuju


Kena Jawab Secara Jujur

Salah satu salah tanggapan terbesar pengambil ujian psikometrik ialah mempercayai bahawa ujian psikometrik ini menguji keupayaan anda untuk menilai sikap positif dan negatif.

Malah, ujian psikometrik tidak. Tujuan ujian psikometrik adalah untuk mendapatkan data personaliti calon. SPA boleh merujuk kepada markah SPM sekiranya ingin menyemak tahap kecerdasan calon.

Bagaimanapun, SPA tidak mempunyai data untuk mengetahui personaliti calon. Atas sebab ini, ujian psikometrik ini dilakukan. Tujuannya adalah untuk mendapatkan maklumat peribadi anda. Apa yang anda perlu lakukan sebagai calon ialah memberikan data anda secara jujur.

Di bawah adalah soalan yang menguji tahap kejujuran calon psikometrik dalam menjawab soalan.

Soalan 8. Saya mengajukan soalan dalam majlis dialog yang diadakan.

A. Sangat Kerap

B. Kerap

C. Tidak Pasti

D. Kadang-Kadang

E. Tidak Pernah

Sesetengah calon tidak pernah menjejakkan kaki secara interaktif dalam hidup mereka. Tetapi orang-orang ini ingin menekankan positif yang mereka fikir wujud dalam diri mereka, jadi mereka senang menipu dengan menegakkan soalan 8 ini.

Mereka lupa bahawa soalan psikometrik ini saling berkaitan. Lihat soalan 9 di bawah. Ini akan digunakan sebagai alat untuk mengesahkan jawapan calon kepada Soalan 8.


Soalan 9. Kawan-kawan mengadukan hal-hal peribadi kepada saya.

A. Sangat Kerap

B. Kerap

C. Tidak Pasti

D. Kadang-Kadang

E. Tidak Pernah

Soalan 8 dan soalan 9 saling berkait antara satu sama lain disebabkan soalan ini mempunyai penilaian yang sama. Jika anda cuba berlaku tidak jujur, itu akan menjerat diri anda sendiri untuk gagal ujian psikometrik ini.


Penutup

Saya harap dengan berkongsi tips untuk lulus ujian psikometrik ini, saya dapat membantu anda membuat persediaan untuk ujian ini nanti. Saya kongsikan artikel tentang. Anda boleh membaca dengan klik butang di bawah ini.