Bagaimana Ujian Psikometrik Berfungsi?

Saya pasti anda tertanya-tanya, bagaimana ujian psikometrik ini boleh menggagalkan dan meluluskan seseorang calon? Bagaimana kriteria yang digunakan dalam ujian psikometrik ini? Jom baca artikel ini tahu lebih lanjut.


Cikgu Khairul


Secara asasnya, ujian psikometrik ini berfungsi untuk mengkategorikan seseorang kepada kumpulan-kumpulan tertentu. Terdapat dua frasa penting dalam ujian psikometrik, iaitu frasa pengkategorian dan frasa pengesahan.


Frasa 1: Pengkategorian

Pada frasa ini, satu soalan akan ditanyakan kepada anda. Ianya berfungsi dalam menentukan ke arah mana pendirian anda terhadap soalan yang ditanya.

Ketika ini, jawapan anda itu bakal menentukan sama ada anda berada dalam perwatakan A ataupun perwatakan B.


Frasa 2: Pengesahan

Andaikata jawapan anda pilih itu adalah perwatakan A, soalan-soalan dalam kategori yang sama seperti soalan 2, 3, 4 dan soalan 5 akan ditanya kembali untuk mengesahkan jawapan anda.

Tujuannya adalah untuk mengesahkan adakah betul anda ini mempunyai perwatakan kumpulan A ataupun anda cuba untuk mengada-adakan perwatakan itu.

Dekat sinilah tahap pendirian seseorang itu diuji. Jika seseorang itu mempunyai pendirian yang kukuh, jawapan dalam soalan 2, 3, 4 dan 5 akan selari dengan jawapan dalam soalan 1.

Sekiranya jawatan kali ini memerlukan calon yang berperwatakan kumpulan A, seseorang calon itu akan diluluskan sekiranya jawatan dia berikan selari dengan perwatakan kumpulan A.

Jika jawapan dia bercanggah antara satu sama lain, itu bermaksud seseorang calon itu cuba untuk mengada-adakan perwatakan yang tak wujud dalam diri dia. Kesannya, calon ini bakal digagalkan di atas alasan tidak menepati ciri-ciri yang dikehendaki oleh sesuatu jawatan.

Contoh Soalan

Kelapan-lapan soalan di bawah ini digunakan untuk mengkategorikan calon kepada beberapa kategori perwatakan. Soalan-soalan ini digunakan dalam mencungkil bagaimana seseorang itu memberikan respon kepada orang lain dalam beberapa situasi.

Daripada jawapan anda pilih nanti, akan membentuk satu profil perwatakan. Daripada profil perwatakan inilah yang digunakan oleh pihak SPA dalam menentukan kesesuaian sesuatu jawatan dengan diri anda.

Frasa 1: Pengkategorian

Soalan 1 di bawah ini digunakan dalam menentukan ke arah mana perwatakan anda. Untuk soalan ini, ianya bakal mencerminkan peribadi anda sekiranya anda berdepan dengan situasi seperti ini.


Soalan 1: Saya mendengar nasihat pakar tetapi akan mengikut keputusan asal saya sendiri.

A. Sangat Setuju

B. Setuju

C. Tidak Pasti

D. Tidak Setuju

E. Sangat Tidak Setuju


Saya fikir, mesti ada di antara anda pernah mengalami situasi seperti ini. Adakalanya kita cuba mendengar pendapat dari seseorang.

Anda menunjukkan riaksi seolah-olah berminat dengan pendapat tu. Tapi diakhirnya, anda pilih keputusan berdasarkan kepada apa yang anda rasa betul.

Frasa 2: Pengesahan

Apabila anda memilih jawapan pada soalan 1, soalan-soalan lain dalam kategori yang sama akan ditanyakan kembali. Contohnya seperti soalan 2, 3, 4, 5, 6, 7 dan soalan 8 di bawah ini.

Tujuannya hanyalah satu, iaitu cuba untuk mengesahkan sejauh mana jawapan soalan 1 itu mencerminkan diri anda ataupun anda cuba mengada-adakan sahaja.

Soalan 2: Saya tidak mahu memaksa kehendak saya kepada orang lain, saya mahu mencari jalan tengah yang boleh diterima semua pihak.

A. Sangat Setuju

B. Setuju

C. Tidak Pasti

D. Tidak Setuju

E. Sangat Tidak Setuju


Soalan 3: Saya mahu memastikan semua orang mempunyai peluang untuk menyumbang dan terlibat dalam proses membuat keputusan.

A. Sangat Setuju

B. Setuju

C. Tidak Pasti

D. Tidak Setuju

E. Sangat Tidak Setuju


Soalan 4: Saya menerima pandangan kumpulan walaupun bercanggah dengan prinsip hidup saya.

A. Sangat Setuju

B. Setuju

C. Tidak Pasti

D. Tidak Setuju

E. Sangat Tidak Setuju


Soalan 5, 6, 7 dan 8 bersambung di bawah...


Koleksi Kuiz Psikometrik.

Kesemua soalan kuiz ini saya kumpul daripada ujian psikometrik yang sebenar. Nanti anda mudah nak tahu sikap apakah yang cuba diuji melalui soalan yang ditanya.

  • Kuiz sikap disiplin
  • Kuiz sikap tanggungjawab
  • Kuiz sikap amanah
  • Kuiz sikap kerjasama
  • Kuiz sikap teliti
  • Kuiz sikap yakin diri
  • Kuiz sikap analitikal

Sila klik butang di bawah ini untuk jawab kuiz.

Soalan 5: Saya bersedia untuk mengorbankan beberapa kepentingan saya untuk mencapai kesepakatan yang dapat diterima oleh kedua belah pihak.

A. Sangat Setuju

B. Setuju

C. Tidak Pasti

D. Tidak Setuju

E. Sangat Tidak Setuju


Soalan 6: Saya akan mempertimbangkan idea orang lain jika idea yang saya cadangkan tidak boleh diterima oleh orang lain.

A. Sangat Setuju

B. Setuju

C. Tidak Pasti

D. Tidak Setuju

E. Sangat Tidak Setuju


Soalan 7: Saya akan mempertahankan apa sahaja prinsip yang telah dipersetujui walaupun ada orang yang mengungkit.

A. Sangat Setuju

B. Setuju

C. Tidak Pasti

D. Tidak Setuju

E. Sangat Tidak Setuju


Soalan 8: Apabila ada kawan tidak berpuas hati dengan tindakan saya, saya akan cuba menjauhinya kerana saya tahu pertengkaran tidak mendatangkan apa-apa kebaikan.

A. Sangat Setuju

B. Setuju

C. Tidak Pasti

D. Tidak Setuju

E. Sangat Tidak Setuju


Keliru Dengan Soalan?


Saya percaya soalan-soalan ini boleh mengelirukan anda sekiranya anda tak tetapkan pendirian anda.

Untuk pengetahuan anda, kesemua soalan ini cuba mencungkil lima perwatakan dalam diri anda. Sebagai manusia normal, hanya akan dominan kepada satu perwatakan sahaja. Agak-agak anda dalam kategori yang mana?

Jadi apa jawapan anda dalam kelapa-lapan soalan ini? Adakah jawapan anda itu konsisten?

Jom baca huraian jawapan lengkap dengan klik butang di bawah ini. Saya huraikan secara terperinci bagaimana nak memilih jawapan yang lebih konsisten.

(Password Protected)

PENTING! Akses huraian jawapan ini merupakan inisiatif Cikgu Khairul sendiri dalam membantu anda buat persediaan. Sila pastikan anda membeli melalui link Cikgu Khairul dalam memastikan anda 100% layak untuk claim password huraian ini.


3 Langkah Claim Password.


Langkah 1:

Sila beli Rujukan Psikometrik menggunakan link di bawah ini:

» http://exampsikometrik.com

Langkah 2:

Sila pastikan rujukan ialah Cikgu Khairul. Itu bermaksud pembelian anda melalui saya dan 100% layak untuk claim bonus.

Langkah 3:

Sila whatsapp cikgu dengan menunjukkan resit pembelian Rujukan Psikometrik. Nanti cikgu berikan password untuk akses kesemua bonus ini.

Sila whatsapp saya di nombor ini.

» Whatsapp: 016 7794 392


Feedback Dari Calon Yang Berjaya Cikgu Khairul Bantu..


Soalan Kerap Ditanya

Kalau beli dari agent lain, layak tak nak claim bonus tu?

Bonus tu hanya layak jika pembelian melalui link http://exampsikometrik.com sahaja. Selain daripada link itu, tidak layak untuk claim. Saya sudah habiskan banyak masa dan kos dalam menyiapkan bonus ini. Sebab itulah saya tidak boleh sewenang-wenangnya memberikan secara percuma kepada semua.

Sempat ke nak pos?
Buku ini berbentuk digital, format PDF. Saya akan emelkan ebook ini terus kepada emel anda selepas selesai pembayaran. Tiada pengeposan dilakukan dan anda tak perlu menunggu berhari-hari.
Ada berapa soalan?

Dalam rujukan ini kami sediakan 200 soalan lengkap dengan huraian jawapan. Anda akan tahu apa yang dinilai disebalik soalan melalui huraian jawapan ini. Nak tengok isi kandungan buku ini? Anda boleh download » PREVIEW COPY ini.

Harga berapa?

Terdapat tiga pakej, RM40, RM60 dan RM100. Setiap pakej mempunyai rujukan yang berbeza. Untuk persediaan ujian psikometrik sahaja, pakej RM40 sudah cukup memadai. Sepastinya anda ambil ujian ini nak lulus kan? Jadi, saya lebih syorkan anda untuk ambil pakej RM100. Kerana pakej itu disertakan sekali dengan Rujukan Temuduga Kerajaan. Jika dibeli berasingan, rujukan temuduga itu sahaja sudah RM100. Anda sudah jimat dekat situ.

Pakej mana ada huraian jawapan?
Semua pakej ada disediakan huraian jawapan. Dari pakej RM40, RM60 dan RM100, semua lengkap dengan huraian jawapan.
Ada berapa muka surat?
Rujukan ni terdapat 90 lebih muka surat. Dalam ebook ini ada nota cara menjawab ujian psikometrik, contoh soalan dan huraian jawapan.
Ada soalan matematik tak?
Untuk makluman anda, soalan matematik telah digugurkan sejak Januari 2020 dari ujian ini. Adakah ujian akan datang confirm tak ada soalan matematik? Itu saya tidak berani janji, kerana kuasa terletak pada pihak SPA. Kemungkinan besar tak ada soalan matematik kerana ujian terakhir ada soalan matematik pun pada Januari 2020. Sebagai langkah berjaga-jaga, saya syorkan anda buat sedikit persediaan. Usah risau, dalam rujukan ini saya disertakan sekali dengan nota & soalan matematik.
Confirm lulus ke?

Kami tidak menjanjikan anda lulus. Kerana kuasa meluluskan dan menggagalkan calon itu 100% terletak pada pihak SPA. Apa yang kami janjikan ialah anda akan tahu apa yang dinilai disebalik setiap soalan. Ramai pembaca buku ini memberikan maklum balas positif kerana mereka tahu sikap apa yang ingin dicungkil disebalik setiap soalan.