Salah Faham Jawapan Konsisten.

Dalam ujian psikometrik, salah satu skop penilaian ujian ini ialah dominan otak kanan dan otak kiri. Setiap manusia hanya terbahagi kepada dua dominan sahaja dan setiap mereka mempunyai perwatakan yang berbeza bergantung kepada dominan otak mereka.

Nak tahu apa perbezaan tu? Jom baca artikel yang saya sediakan ini.


Cikgu Khairul


Ada calon psikometrik bertanya kepada saya, jawapan konsisten tu kena pilih satu jawapan je ke? Kalau pilih sangat setuju, kena pilih jawapan sangat setuju tu dari soalan pertama sehingga soalan terakhir. Kalau pilih tidak setuju, kena pilih tidak setuju sampai ke soalan terakhir. Macam tu ke yang dipanggil konsisten?

Sebenarnya, konsisten ini tak dinilai berdasarkan kepada jawapan apa yang anda pilih. Tapi konsisten ini dinilai berdasarkan kepada pendirian. Jom saya bagi contoh supaya mudah anda nak faham.

Soalan 1: Saya meneguhkan keputusan mengikut pendirian saya walaupun ada ahli yang membantah.

A. Sangat Setuju

B. Setuju

C. Kurang Setuju

D. Tidak Setuju

E. Sangat Tidak Setuju


Soalan 2: Apabila dua orang bertengkar, orang yang beralah dahulu adalah bersifat terpuji.

A. Sangat Setuju

B. Setuju

C. Kurang Setuju

D. Tidak Setuju

E. Sangat Tidak Setuju


Soalan 3: Hanya ada dua jenis manusia di dunia, yang menang dan yang kalah.

A. Sangat Setuju

B. Setuju

C. Kurang Setuju

D. Tidak Setuju

E. Sangat Tidak Setuju


Soalan 4: Lebih mudah bagi saya untuk mengelak dan mengundurkan diri dalam sesuatu pergaduhan.

A. Sangat Setuju

B. Setuju

C. Kurang Setuju

D. Tidak Setuju

E. Sangat Tidak Setuju


Keempat-empat soalan di atas ini merupakan soalan yang digunakan untuk mengetahui gaya seseorang individu itu menangani konflik. Jika anda menyokong soalan 1, itu bermaksud anda mempunyai gaya menangani konflik jenis competing.

Jika anda menyokong soalan 2 pula, itu bermaksud anda mempunyai gaya menangani konflik jenis avoiding. Untuk soalan 3 pula, menyokong bermaksud anda mempunyai gaya menangani konflik jenis competing. Soalan 4, menyokong menunjukkan anda mempunyai gaya menangani konflik jenis avoiding.

Di bawah ini menunjukkan ciri-ciri perwatakan competing dan avoiding.

 • Competing
  Suka bersaing dengan orang lain. Berpegang pada prinsip I win, you lose.
 • Avoiding
  Suka menghindari diri berdepan dengan masalah. Berpegang pada prinsip I lose, you lose.

Cadangan Jawapan Konsisten.

Jadi, cadangan jawapan konsisten bagi membuktikan anda mempunyai gaya competing ialah:

 • Soalan 1: Menyokong
  (sangat setuju, setuju & kurang setuju)
 • Soalan 2: Membangkang
  (tidak setuju & sangat tidak setuju)
 • Soalan 3: Menyokong
  (sangat setuju, setuju & kurang setuju)
 • Soalan 4: Membangkang
  (tidak setuju & sangat tidak setuju)

Untuk soalan 1, pendirian menyokong itu boleh dibuktikan dengan jawapan sangat setuju, setuju dan kurang setuju. Sebab ketiga-tiga jawapan itu dalam kategori yang sama.

Untuk soalan 2 pula, pendirian membangkang boleh dibuktikan dengan memilih jawapan tidak setuju dan sangat tidak setuju. Kerana kedua-dua jawapan ini masih lagi dalam kategori yang sama.

Cadangan jawapan konsisten bagi membuktikan anda mempunyai gaya avoiding ialah:

 • Soalan 1: Membangkang
  (tidak setuju & sangat tidak setuju)
 • Soalan 2: Menyokong
  (sangat setuju, setuju & kurang setuju)
 • Soalan 3: Membangkang
  (tidak setuju & sangat tidak setuju)
 • Soalan 4: Menyokong
  (sangat setuju, setuju & kurang setuju)

Apa yang saya cuba buktikan ialah, jawapan konsisten ini dinilai berdasarkan kepada pendirian anda. Bukannya melalui konsisten dalam memilih jawapan tertentu.

Kalau menyokong, kena pilih jawapan sangat setuju dari awal soalan sehingga ke akhir soalan. Kalau ada pilih jawapan setuju atau kurang setuju, jawapan dah tak konsisten. Sebab jawapan sangat setuju dengan setuju dan kurang setuju tu berbeza. Itu satu salah faham yang kerap saya jumpa dekat calon psikometrik.


Koleksi Kuiz Psikometrik.

Kesemua soalan kuiz ini saya kumpul daripada ujian psikometrik yang sebenar. Nanti anda mudah nak tahu sikap apakah yang cuba diuji melalui soalan yang ditanya.

 • Kuiz sikap disiplin
 • Kuiz sikap tanggungjawab
 • Kuiz sikap amanah
 • Kuiz sikap kerjasama
 • Kuiz sikap teliti
 • Kuiz sikap yakin diri
 • Kuiz sikap analitikal

Sila klik butang di bawah ini untuk jawab kuiz.


Ujian psikometrik ini sifatnya bebas. Anda bebas untuk memilih apa saja jawapan yang mencerminkan perwatakan anda sendiri tanpa terikat mana-mana perkara. Jika anda pilih jawapan tertentu sahaja, satu kerugian pada anda. Kerana anda tak guna sepenuhnya kebebasan yang diberikan kepada anda.


Contoh Soalan.

Ini pula contoh soalan nak kategorikan anda kepada golongan dominan otak kiri dan otak kanan.

Soalan 1: Saya tidak berminat mata pelajaran matematik.

A. Setuju

B. Tidak Setuju


Ulasan: Jika anda menyokong pernyataan ini, jelas menunjukkan anda ini mempunyai dominan otak kanan. Manakala jika anda membangkang pula, itu membuktikan anda mempunyai dominan otak kiri. Kerana individu dominan otak kiri mempunyai kecenderungan terhadap subjek pengiraan.

Soalan 2: Setiap keputusan dan tindakan yang saya lakukan selalunya dipengaruhi oleh emosi.

A. Setuju

B. Tidak Setuju


Ulasan: Jika anda menyokong pernyataan ini, itu menunjukkan anda mempunyai kecenderungan kepada dominan otak kanan. Individu dominan otak kanan mudah dipengaruhi oleh emosi. Jika mereka gembira, lain keputusan mereka. Jika mereka sedih, lain pula keputusan mereka.

Jika anda membangkang pula, itu membuktikan anda ini seorang dominan otak kiri. Kerana individu dominan otak kiri melakukan tindakan dan keputusan berdasarkan fakta dan jarang dipengaruhi oleh emosi.

Nota: Perwatakan competing dan avoiding hanyalah salah satu daripada penilaian dalam ujian psikometrik. Bukanlah bermaksud ujian ini hanya nak cari individu berperwatakan competing dan avoiding sahaja. Terdapat banyak lagi penilaian yang cuba dinilai dalam ujian ini seperti cara pergaulan, cara pemikiran, sikap kepimpinan, dan lain penilaian psikologi yang lain.


Best tak baca penjelasan yang saya berikan ini? Saya ada kongsikan banyak lagi tips-tips seperti ini dalam bonus. Nanti anda boleh claim bonus-bonus percuma kat bawah ini ya.Bonus Rujukan Psikometrik.


๐ŸŽ Bonus 1: Koleksi Soalan Psikometrik 2023

Dalam ebook ini, saya himpunkan kesemua soalan psikometrik pada exam sebelum ini kepada anda. (Tiga set soalan).

(password protected)


๐ŸŽ Bonus 2: Koleksi Kuiz Psikometrik

Setiap ujian psikometrik, pihak SPA mahu mencari calon yang mempunyai sikap-sikap yang positif. Antaranya sikap kerjasama. Anda boleh uji sendiri tahap semangat kerjasama dalam diri anda dengan kuiz-kuiz ini. (Tujuh set kuiz).

 • Kuiz sikap disiplin
 • Kuiz sikap tanggungjawab
 • Kuiz sikap amanah
 • Kuiz sikap kerjasama
 • Kuiz sikap teliti
 • Kuiz sikap yakin diri
 • Kuiz sikap analitikal

Kesemua soalan kuiz ini saya kumpul daripada ujian psikometrik yang sebenar. Nanti anda mudah nak tahu sikap apakah yang cuba diuji melalui soalan yang ditanya.


๐ŸŽ Bonus 3: Mengapa Saya Gagal Ujian Psikometrik?

Ramai calon tak tahu realiti sebenar ujian psikometrik ini dijalankan. Bagi mereka, nak lulus ujian ini hanya perlu memilih jawapan positif semata-mata. Tapi hakikatnya, ramai calon yang gagal disebabkan memilih jawapan seperti ini. Anda tahu kenapa?

 • Soalan negatif digunakan untuk mengesahkan sikap positif anda. Adakalanya, anda perlu memilih jawapan negatif untuk membuktikan dalam diri anda mempunyai sikap positif. Macam mana tu?
 • Saya tunjukkan bukti bagaimana soalan bersifat negatif boleh menyelamatkan anda daripada gagal dalam ujian ini. Ramai calon tak tahu perkara ini. Ini punca menyebabkan mereka sentiasa gagal setiap kali mengambil ujian.

Saya percaya anda pun bakal terima nasib yang sama kalau anda tak tahu realiti sebenar ini. Itu semua saya kongsikan dalam ebook ini.


๐ŸŽ Bonus 4: Bahan Study Dalam Telegram

Di bawah ini merupakan soalan yang pernah ditanya dalam ujian psikometrik sebelum ini.

 • Soalan 1: Penjual tidak menjual goreng pisang untuk pelanggan, tapi pelanggan yang menyuruh penjual mengorengkan pisang untuknya.
 • Soalan 2: Penjual tidak memilih barang untuk dijual, tapi barang dipilih oleh pembeli.

Ramai calon tak tahu apa yang ingin dicungkil dalam soalan ini. Usah risau! Kerana saya berikan huraian jawapan lengkap kepada anda. Jadi, anda akan tahu apa trick disebalik soalan yang ditanya.

Ada banyak lagi soalan yang mengelirukan saya kongsikan dalam telegram. Sila claim password dari saya untuk akses kesemua huraian jawapan ini.

PENTING! Kesemua bonus ini merupakan inisiatif saya sendiri dalam membantu anda buat persediaan. Sila pastikan anda membeli melalui link saya dalam memastikan anda layak untuk claim bonus ini.


3 Langkah Claim Bonus.

Langkah 1:

Sila beli Rujukan Psikometrik menggunakan link di bawah ini:

ยป http://exampsikometrik.com

Langkah 2:

Sila pastikan rujukan ialah Cikgu Khairul. Itu bermaksud pembelian anda melalui saya dan 100% layak untuk claim bonus.

Langkah 3:

Sila whatsapp cikgu dengan menunjukkan resit pembelian Rujukan Psikometrik. Nanti cikgu berikan password untuk akses kesemua bonus ini.

Sila whatsapp saya di nombor ini.

ยป Whatsapp: 016 7794 392


Selepas Membaca Rujukan Ini..

 • Anda dapat tahu dengan jelas apa yang dinilai dalam ujian. Terdapat 18 penilaian utama yang ramai calon masih tak tahu.
 • Anda dapat jimatkan banyak masa ketika calon lain masih lagi tercari-cari bahan untuk study. Format soalan tahun ini tak sama dengan tahun lepas.
 • Anda akan tahu apa perangkap disebalik setiap soalan. Terdapat 200 soalan lengkap dengan huraian jawapan dalam buku ini.
 • Anda akan tahu cara pemilihan jawapan yang konsisten. Ramai calon gagal ujian ini disebabkan mereka tak konsisten.

Sila klik butang di bawah ini untuk download rujukan psikometrik ini sekarang.

Soalan Kerap Ditanya

Kalau beli dari agent lain, layak tak nak claim bonus tu?

Bonus tu hanya layak jika pembelian melalui link http://exampsikometrik.com sahaja. Selain daripada link itu, tidak layak untuk claim. Saya sudah habiskan banyak masa dan kos dalam menyiapkan bonus ini. Sebab itulah saya tidak boleh sewenang-wenangnya memberikan secara percuma kepada semua.

Sempat ke nak pos?
Buku ini berbentuk digital, format PDF. Saya akan emelkan ebook ini terus kepada emel anda selepas selesai pembayaran. Tiada pengeposan dilakukan dan anda tak perlu menunggu berhari-hari.
Ada berapa soalan?

Dalam rujukan ini kami sediakan 200 soalan lengkap dengan huraian jawapan. Anda akan tahu apa yang dinilai disebalik soalan melalui huraian jawapan ini. Nak tengok isi kandungan buku ini? Anda boleh download ยป PREVIEW COPY ini.

Harga berapa?

Terdapat tiga pakej, RM40, RM60 dan RM100. Setiap pakej mempunyai rujukan yang berbeza. Untuk persediaan ujian psikometrik sahaja, pakej RM40 sudah cukup memadai. Sepastinya anda ambil ujian ini nak lulus kan? Jadi, saya lebih syorkan anda untuk ambil pakej RM100. Kerana pakej itu disertakan sekali dengan Rujukan Temuduga Kerajaan. Jika dibeli berasingan, rujukan temuduga itu sahaja sudah RM100. Anda sudah jimat dekat situ.

Pakej mana ada huraian jawapan?
Semua pakej ada disediakan huraian jawapan. Dari pakej RM40, RM60 dan RM100, semua lengkap dengan huraian jawapan.
Ada berapa muka surat?
Rujukan ni terdapat 90 lebih muka surat. Dalam ebook ini ada nota cara menjawab ujian psikometrik, contoh soalan dan huraian jawapan.
Ada soalan matematik tak?
Untuk makluman anda, soalan matematik telah digugurkan sejak Januari 2020 dari ujian ini. Adakah ujian akan datang confirm tak ada soalan matematik? Itu saya tidak berani janji, kerana kuasa terletak pada pihak SPA. Kemungkinan besar tak ada soalan matematik kerana ujian terakhir ada soalan matematik pun pada Januari 2020. Sebagai langkah berjaga-jaga, saya syorkan anda buat sedikit persediaan. Usah risau, dalam rujukan ini saya disertakan sekali dengan nota & soalan matematik.
Confirm lulus ke?

Kami tidak menjanjikan anda lulus. Kerana kuasa meluluskan dan menggagalkan calon itu 100% terletak pada pihak SPA. Apa yang kami janjikan ialah anda akan tahu apa yang dinilai disebalik setiap soalan. Ramai pembaca buku ini memberikan maklum balas positif kerana mereka tahu sikap apa yang ingin dicungkil disebalik setiap soalan.