Tahap Kesukaran Soalan Psikometrik.

Dalam artikel ini, saya akan kongsikan kepada anda empat tahap kesukaran soalan psikometrik. Keempat-empat tahap kesukaran ini boleh mempengaruhi jawapan anda sama ada konsisten ataupun tidak konsisten.


Cikgu Khairul


Kesukaran

..Tahap 1..


Paling mudah nak nampak perkaitan antara soalan. Selalunya soalan mempunyai maksud yang sama, tapi hanya ditukar struktur ayat sahaja. Contohnya seperti tiga soalan di bawah ini:


Contoh Soalan.


Soalan 1: Saya sangat mengambil berat tentang bagaimana keputusan saya mempengaruhi orang lain.

A. Ya

B. Tidak


Soalan 2: Saya sering berusaha untuk mencari penyelesaian yang paling berkesan dan rasional kepada sesuatu masalah.

A. Ya

B. Tidak


Soalan 3: Hanya idea yang menepati dengan prinsip hidup saya sahaja akan saya terima.

A. Ya

B. Tidak


Ketiga-tiga soalan ini hanyalah nak kategorikan calon kepada dua personaliti. Dalam penilaian ini, manusia hanya terbahagi kepada golongan, iaitu:

 • Personaliti Sentimental

  Lebih cenderung menggunakan empati, nilai, dan pertimbangan peribadi dalam membuat keputusan.

 • Personaliti Tegas

  Lebih cenderung menggunakan logik, analisis, dan objektiviti dalam proses membuat keputusan. 


Jawapan Konsisten.


Personaliti seorang yang sentimental:

 • Soalan 1: YA
 • Soalan 2: Tidak
 • Soalan 3: Tidak

Personaliti seorang yang tegas:

 • Soalan 1: Tidak
 • Soalan 2: Ya
 • Soalan 3: Ya

Sila pastikan jawapan anda itu tidak bercanggah antara satu sama lain. Jika anda seorang yang sentimental, kekalkan pendirian itu untuk soalan-soalan yang lain. Jika anda seorang yang tegas, begitulah sebaliknya.

Tiada golongan yang bersifat negatif ataupun positif. Semua golongan ada kelebihan dan kekurangan mereka masing-masing.

Jika jawatan itu melibatkan jawatan seorang guru, individu berperwatakan sentimental lebih diutamakan. Jika jawatan itu melibatkan jawatan pakar jenayah komersial, individu berperwatakan tegas pula menjadi keutamaan.

bersambung di bawah...Koleksi Kuiz Psikometrik.

Kesemua soalan kuiz ini saya kumpul daripada ujian psikometrik yang sebenar. Nanti anda mudah nak tahu sikap apakah yang cuba diuji melalui soalan yang ditanya.

 • Kuiz sikap disiplin
 • Kuiz sikap tanggungjawab
 • Kuiz sikap amanah
 • Kuiz sikap kerjasama
 • Kuiz sikap teliti
 • Kuiz sikap yakin diri
 • Kuiz sikap analitikal

Sila klik butang di bawah ini untuk jawab kuiz.


Kesukaran

..Tahap 2..


Soalan masih mudah nak nampak perkaitan, adakalanya susah sedikit nak kaitkan soalan. Contohnya seperti tiga soalan di bawah ini:


Contoh Soalan.


Soalan 4: Saya cepat berpuas hati dengan hasil titik peluh.

A. Ya

B. Tidak


Soalan 5: Kadangkala saya cepat marah apabila tidak sihat.

A. Ya

B. Tidak


Soalan 6: Saya mudah merasa kecewa.

A. Ya

B. Tidak


Untuk tiga soalan ini pula macam mana? Anda nampak tak perkaitan antara soalan 4, 5 dan 6 tu? Soalan 5 dengan soalan 6 nampak perkaitan dengan jelas kan? Tapi soalan 4 tu nampak macam berkait, macam tak berkait pun ya juga.

Ya, memang ketiga-tiga soalan tu saling berkait antara satu sama lain. Dalam ujian psikometrik, soalan berkaitan dengan topik ini sentiasa ditanya. Ianya digunakan untuk mengetahui keadaan kesihatan semasa seorang calon adakah bersesuaian untuk diambil bekerja ataupun tidak.

Nanti saya kongsikan huraian jawapan lengkap kepada ketiga-tiga soalan ini dekat akhir artikel ini.

Kesukaran

..Tahap 3..


Soalan selalunya tak nampak berkait langsung, tapi sebenarnya memang berkait antara satu sama lain. Contohnya seperti tiga soalan di bawah ini:


Contoh Soalan.


Soalan 7: Saya menerima khabar angin sebagai suatu yang tidak perlu disahkan.

A. Ya

B. Tidak


Soalan 8: Penjual tidak memilih barang untuk dijual tetapi barang dipilih oleh pembeli.

A. Ya

B. Tidak


Soalan 9: Pepatah “Bersatu Teguh, Bercerai Roboh” tidak sesuai pada masa kini.

A. Ya

B. Tidak


Cuba anda tengok pada soalan 7, 8 dan 9, memang susah nak kaitkan ketiga-tiga soalan itu. Padahal ketiga-tiga soalan tu di bawah topik penilaian yang sama. Ketika inilah calon yang tiada pendirian akan digagalkan. Hanya satu sikap sahaja yang cuba dicungkil melalui tiga soalan itu.


Koleksi Kuiz Psikometrik.

Kesemua soalan kuiz ini saya kumpul daripada ujian psikometrik yang sebenar. Nanti anda mudah nak tahu sikap apakah yang cuba diuji melalui soalan yang ditanya.

 • Kuiz sikap disiplin
 • Kuiz sikap tanggungjawab
 • Kuiz sikap amanah
 • Kuiz sikap kerjasama
 • Kuiz sikap teliti
 • Kuiz sikap yakin diri
 • Kuiz sikap analitikal

Sila klik butang di bawah ini untuk jawab kuiz.

Kesukaran

..Tahap 4..


Soalan paling susah dalam ujian psikometrik ialah berkaitan dengan soalan situasi. Anda diberikan beberapa soalan berbentuk situasi, kemudian anda perlu memilih jawapan secara konsisten. Bagi anda yang jawab secara positif, pastinya soalan ini akan memerangkap anda.


Contoh Soalan.


Soalan 10: Saya tercabar oleh kehendak untuk menunjukkan prestasi yang lebih baik daripada rakan-rakan sekerja.

A. Ya

B. Tidak


Soalan 11: Saya mahu memastikan semua orang berasa dihargai dan mempunyai kepentingan bersama.

A. Ya

B. Tidak


Soalan 12: Saya merasa yakin dengan kemampuan dan pengetahuan saya untuk membuat keputusan yang tepat.

A. Ya

B. Tidak


Soalan 13: Saya suka mendengarkan pandangan orang lain dan mempertimbangkan pandangan mereka sebelum membuat sebarang keputusan.

A. Ya

B. Tidak


Soalan 14: Saya berpendapat dalam suatu perbincangan, seseorang itu perlu menunjukkan kekuatan dan keberanian dalam mempertahankan pandangannya.

A. Ya

B. Tidak


Soalan 15: Saya lebih suka mengutamakan keperluan dan kepentingan orang lain berbanding kepentingan saya sendiri.

A. Ya

B. Tidak


Soalan 16: Saya selalu berusaha memantapkan kedudukan dan memenuhi tarikh akhir peribadi untuk laporan atau hasil kerja.

A. Ya

B. Tidak


Soalan 17: Saya cuba mengekalkan hubungan baik dengan semua orang dan cuba mengelakkan permasalahan yang boleh merosakkan hubungan.

A. Ya

B. Tidak


Soalan 18: Saya percaya bahawa persaingan adalah cara yang sihat untuk meningkatkan prestasi dan mencapai matlamat.

A. Ya

B. Tidak


Soalan 10-18 ini merupakan soalan yang boleh mengukur sejauh mana tahap pendirian anda. Secara psikologi, manusia hanya cenderung kepada satu perwatakan sahaja dalam skop penilaian ini. Anda nak tahu tak skop apa tu? Klik butang di bawah untuk baca huraian jawapan.


PENTING! Huraian jawapan ini merupakan inisiatif Cikgu Khairul sendiri dalam membantu anda buat persediaan. Sila pastikan anda membeli melalui link Cikgu Khairul dalam memastikan anda layak untuk claim password bonus ini.


3 Langkah Claim Password.


Langkah 1:

Sila beli Rujukan Psikometrik menggunakan link di bawah ini:

» http://exampsikometrik.com

Langkah 2:

Terdapat ramai agen yang promote buku ini. Sila pastikan penama ialah Cikgu Khairul. Itu bermaksud pembelian anda melalui Cikgu Khairul dan layak 100% untuk claim bonus.

Langkah 3:

Sila whatsapp cikgu dengan menunjukkan resit pembelian Rujukan Psikometrik. Nanti cikgu berikan password untuk akses kesemua bonus ini.

Sila whatsapp saya di nombor ini.

» Whatsapp: 016 7794 392


Feedback Dari Calon Yang Berjaya Cikgu Khairul Bantu..


Soalan Kerap Ditanya

Kalau beli dari agent lain, layak tak nak claim bonus tu?

Bonus tu hanya layak jika pembelian melalui link http://exampsikometrik.com sahaja. Selain daripada link itu, tidak layak untuk claim. Saya sudah habiskan banyak masa dan kos dalam menyiapkan bonus ini. Sebab itulah saya tidak boleh sewenang-wenangnya memberikan secara percuma kepada semua.

Sempat ke nak pos?
Buku ini berbentuk digital, format PDF. Saya akan emelkan ebook ini terus kepada emel anda selepas selesai pembayaran. Tiada pengeposan dilakukan dan anda tak perlu menunggu berhari-hari.
Ada berapa soalan?

Dalam rujukan ini kami sediakan 200 soalan lengkap dengan huraian jawapan. Anda akan tahu apa yang dinilai disebalik soalan melalui huraian jawapan ini. Nak tengok isi kandungan buku ini? Anda boleh download » PREVIEW COPY ini.

Harga berapa?

Terdapat tiga pakej, RM40, RM60 dan RM100. Setiap pakej mempunyai rujukan yang berbeza. Untuk persediaan ujian psikometrik sahaja, pakej RM40 sudah cukup memadai. Sepastinya anda ambil ujian ini nak lulus kan? Jadi, saya lebih syorkan anda untuk ambil pakej RM100. Kerana pakej itu disertakan sekali dengan Rujukan Temuduga Kerajaan. Jika dibeli berasingan, rujukan temuduga itu sahaja sudah RM100. Anda sudah jimat dekat situ.

Pakej mana ada huraian jawapan?
Semua pakej ada disediakan huraian jawapan. Dari pakej RM40, RM60 dan RM100, semua lengkap dengan huraian jawapan.
Ada berapa muka surat?
Rujukan ni terdapat 90 lebih muka surat. Dalam ebook ini ada nota cara menjawab ujian psikometrik, contoh soalan dan huraian jawapan.
Ada soalan matematik tak?
Untuk makluman anda, soalan matematik telah digugurkan sejak Januari 2020 dari ujian ini. Adakah ujian akan datang confirm tak ada soalan matematik? Itu saya tidak berani janji, kerana kuasa terletak pada pihak SPA. Kemungkinan besar tak ada soalan matematik kerana ujian terakhir ada soalan matematik pun pada Januari 2020. Sebagai langkah berjaga-jaga, saya syorkan anda buat sedikit persediaan. Usah risau, dalam rujukan ini saya disertakan sekali dengan nota & soalan matematik.
Confirm lulus ke?

Kami tidak menjanjikan anda lulus. Kerana kuasa meluluskan dan menggagalkan calon itu 100% terletak pada pihak SPA. Apa yang kami janjikan ialah anda akan tahu apa yang dinilai disebalik setiap soalan. Ramai pembaca buku ini memberikan maklum balas positif kerana mereka tahu sikap apa yang ingin dicungkil disebalik setiap soalan.